" />

Dizel partikül filtresi nasıl temizlenir

Dizel partikül filtresi, dizel motorlarda yer alan silisyum kalbürden üretilen ve metal bir kaplama ile kaplanmış Hidrokarbon ve Karbonmonoksit gazlarının zehirli emisyonlarını azaltarak havaya atılan kurumun minimuma indiren önemli bir parçadır. Dizel partikül filtresi aynı zamanda egzoz gazlarındaki partikülleri toplayarak filtreleme işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Dizel partikül filtresi egzoz gazlarındaki kurumların ayrışmasında kullanılan ve düşük emisyon değerlerinin oluşmasını sağlayan yegane parçadır. Dizel yakıt sistemindeki en son parça olan dizel partikül filtresi hidrokarbonlar (HC), karbon monoksit (CO) gibi gazların içerisindeki zehirli partikülleri toplamaktadır. Filtre yapı olarak dizel oksidasyon katalizörü, ön katalitik konvertör, bir adet katalitik konvertör, basınç borularından oluşmaktadır. Filtre içindeki kurumlar zaman içerisinde birikerek birikir ve araçlarda gösterge panelinde uyarı vererek dizel partikül filtresi temizliği gibi bir uyarı verir. DPF temizliği olarak adlandırılan bu durumda aracın motoru durdurulmadan çalışır ve filtre kendi kendini rejenerasyon adı verilen sistem ile yakarak kurumları içerisinden atar. Dizel partikül filtresi egzozdan çıkan gazlardaki partikülleri içerisinde toplamaktadır. Bu filtre kimi araçlarda tek kullanımlık olarak periyodik olarak değişirken kimi araçlarda ise içerisindeki sensörler yardımı ile dolması durumunda yakılarak filtre dışına gönderilir. Filtre dolduğunda araç gösterge panelinde sürücüye uyarı verir ve aracın durdurulmaması gerektiğini belirtir. Bu durumda araç çalışırken dizel partikül filtresi temizliğini gerçekleştirir. Ortalama olarak 20 dakika ile 30 dakika süren dizel partikül filtresi temizliği biraz yüksek seviyedeki devirde rahatlıkla gerçekleşebilmektedir.

Dizel partikül filtresinin temizliği genel olarak araçlarda 3 aşamada gerçekleşmektedir. Bazı araç modellerinde dizel partikül filtresi kendiliğinden temizlenmektedir. Burada herhangi bir müdahale olmadan filtre kendini temizlemektedir. Kimi modellerde dizel partikül filtresi sensörler aracılığıyla dolduğunda araç çalışır durumda kendi kendini temizlemektedir. Kimi modellerde ise sürücü aracı kullanırken biraz devirli araç kullandığında dizel partikül filtresi içerisindeki kurumlar yanarak aracın dışına atılmaktadır. Bir diğer dizel partikül filtresi temizleme yöntemi ise aracın yolda giderken aracın motor kontrol ünitesinin (ECU) dizel partikül filtresini temizleme işlemidir. Bu işlem ile dizel partikül sistemi enjeksiyonu değiştirerek partikül filtresi temizlenmiş olacaktır. Bir diğer dizel partikül filtresi temizliği de yetkili serviste bilgisayar ile partikül filtresi temizlenerek temizleme işlemi yapılabilmektedir.

Dizel partikül filtresi temizliğinde aracın filtresinin olduğu kısım yüksek sıcaklıklara çıkarak kendi kendini temizlemektedir. Temizlik sırasında filtre kısmı ciddi mana da sıcak olduğundan ilgili alan altında yanıcı olabilecek kağıt, yaprak, ot gibi maddeler yanında yanıcı, tutuşucu maddeler uzakta tutulması gerekmektedir. Dizel partikül filtresi temizliği sırasında aracınızın durdurulmaması gerekmektedir. Ayrıca dizel partikül filtresi egzoz sistemi ile bağlantılı olduğundan bu sistemler yüksek sıcaklıklara çıkmaktadır. Temizlik esnasında ve sonrasında bu alanlara müdahale etmemek ve dokunmamak sağlık açısında önemlidir. Tüm bu uyarılara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 20 Mart 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın