" />

Bobin arızası nasıl anlaşılır

Araçta bulunan bobinin görevi normalde 12 volt olan batarya gerilimini bujide kıvılcım çıkartabilecek voltaj seviyesine getirmektir. Bu voltaj seviyesi ise 20000 ile 25000 arasındadır. Bobin kıvılcım çaktırma işini yaparken platin ve kondansatörle beraber çalışırlar. Bobinin üç ucu bulunmaktadır. Her ucun farklı görevleri vardır.

Bobin Ne İşe Yarar?

Bobin arabaları hareket ettirecek gücü yaratmaya yarar. Bobin ateşleme sistemidir. Bobin otomobilin motorunda silindirde sıkışan hava ve yakıt karışımının yakılması için bujilere yüksek voltajlı kıvılcım gönderir. Bu sayede motor aracı hareket ettirir.

Bobin Arızası Belirtileri

Yakıt masrafları artınca, aracınızdan aldığınız performans çok aşırı şekilde düşerse, egzoz ve hava filtresinde geri tepme patlamaları meydana gelirse, özellikle rampalarda veya ani hızlanmalarınızda araç boğulmaları sıklıkla oluyorsa, aracın devri geldiğinde teklemeler ve tutma hissi oluyorsa, aracınız rölanti devrini koruyamaz ve rölantide stop etmeler başlıyorsa ve araç sarsıntılı çalışmaya başladıysa Bobin arızası belirtileri ortaya çıkıyor demektir.

Bobin Arızası Nasıl Anlaşılır

Yukarıda vermiş olduğumuz bu belirtiler, bobin arızasının başladığının veya başlayacağının bir kanıtıdır. Bu etkiler araçta görülmeye başladığında bobin kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.

Bobini Arızalı Bir Aracı Kullanırsam Ne Olur?

Aracın bobininde bir arıza olması, ateşleme olmadan hava yakıtının egzoz sistemine gönderilmesine neden olmaktadır. Egzoz başlangıcında katalitik konvektör bulunmaktadır. Bu konvektör ortalama 700 ile 1000 derece arasında ısıda çalışır. Bu yüksek ısıya değen yanmamış olan yakıt karışımı, katalitik konvektör içerisinde yanacaktır. Yandıktan sonra söz konusu partikül filtresi bileşenleri ve içerdiği metal alaşımlara zarar verecek ve katalizör kullanılmaz duruma gelecektir. Bu parça son derecede pahalı ve önemli bir parçadır. Bobin arızası belirtileri olan bir aracın hemen arızasının ne olduğuna bobinden sorun varsa giderilmesine özen göstermeniz gerekir aksi takdirde daha çok maliyet çıkartabilir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 21 Mart 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın